Ηλικιωμένοι

Τα δικαιώματα

Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, τα επόμενα 25 χρόνια στην Ευρώπη θα υπερτριπλασιαστεί ο αριθμός των χιλιομέτρων που γίνονται από ώριμους οδηγούς (55+ ετών), ενώ και το ποσοστό των οδηγών αυτής της ηλικιακής ομάδας επί του συνόλου των οδηγών θα αυξηθεί σημαντικά. Συνεπώς, θέματα που αναφέρονται σε ‘ώριμους’ οδηγούς αφορούν το σύνολο των οδηγών και όχι μόνον τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Η βασική αιτία της συνεχούς αύξησης του αριθμού των ‘ώριμων’ οδηγών είναι η ανάδειξη της κινητικότητας σε κοινωνικό αγαθό. Σήμερα οι ‘ώριμοι’ πολίτες των ανεπτυγμένων κοινωνιών, θεωρούν αυτονόητο το δικαίωμά τους να κινηθούν γρήγορα και με ασφάλεια προς κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, για λόγους αναψυχής, για ψώνια και για οτιδήποτε τους γεμίζει τον χρόνο τους. Σήμερα, αδυναμία για οδήγηση ενέχει στοιχεία κοινωνικής ανισότητας και αποκλεισμού. Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι πως οι περισσότερες από τις υπάρχουσες οδικές υποδομές δεν σχεδιάστηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα για τις ικανότητες και ανάγκες των ‘ώριμων’ οδηγών.

 

Οι περιορισμοί 

Είναι οι ηλικιωμένοι πιο επικίνδυνοι οδηγοί;
Με βάση τη σύγκριση των ποσοστών των ώριμων οδηγών επί του συνολικού αριθμού των οδηγών και το ποσοστό των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται οι ηλικιωμένοι οδηγοί φαίνεται πως οι ώριμοι οδηγοί δεν είναι περισσότερο επικίνδυνοι από ότι οι νεώτεροι οδηγοί.
Αυτή όμως η σύγκριση είναι παραπλανητική. Αν ως βάση σύγκρισης χρησιμοποιηθεί ο αριθμός των διανυόμενων χιλιομέτρων ανά οδηγό , τότε οι ηλικιωμένοι αποδεικνύονται πιο επικίνδυνοι σε σχέση με τις μικρότερες ηλικίες. Από την στατιστική ανάλυση και επεξεργασία των στοιχείων μεγάλων διεθνών Κέντρων αποδεικνύεται ότι οι ηλικιωμένοι οδηγοί δεν συμμετέχουν περισσότερο από τους άλλους οδηγούς στα ατυχήματα επειδή οδηγούν λιγότερα χιλιόμετρα και σε λιγότερο επικίνδυνες ώρες.
Η συχνότερη εμφάνιση προβλημάτων υγείας που παρουσιάζεται στις μεγαλύτερες ηλικίες δεν σημαίνει υποχρεωτικά πως οι ηλικιωμένοι οδηγοί γίνονται πιο επικίνδυνοι. Υπάρχουν σοβαρές μελέτες που αποδεικνύουν πως αρκετοί οδηγοί – καθώς μεγαλώνουν σε ηλικία – προσαρμόζουν το οδήγημά τους ώστε να παραμείνουν ασφαλείς για του ίδιους, αλλά και τους άλλους οδηγούς. Για το λόγο αυτό, οι συζητήσεις που γίνονται για την επίδραση της ηλικίας στην οδηγική ικανότητα δεν επικεντρώνονται στα ιατρικά προβλήματα που πυκνώνουν και εντείνονται στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά στις επιπτώσεις αυτών των ιατρικών προβλημάτων στην ικανότητα και ασφάλεια των οδηγών.

Φυσικές μεταβολές και οδήγηση
Η πρώτη φυσική μεταβολή που έχει σχέση με την ηλικία είναι η ίδια η αντοχή του οδηγού σε ένα ατύχημα. Οι διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι σε ατυχήματα που μετέχουν δύο αυτοκίνητα οι οδηγοί άνω των 60 ετών έχουν 3.5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να σκοτωθούν.

Είναι βέβαιο πως δεν μπορούν να γίνουν γενικευμένες εκτιμήσεις για την επίδραση της αύξησης της ηλικίας στις οδηγικές ικανότητες του κάθε ατόμου. Υπάρχουν οδηγοί 60 και 70 ετών που είναι ασφαλέστεροι από αρκετούς νεότερους οδηγούς. Παρά ταύτα, υπάρχουν και επιπτώσεις από την αύξηση της ηλικίας που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

Η καλή όραση είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την οδηγική ασφάλεια.

Μήπως, όταν οδηγείτε:
► Έχετε πρόβλημα στο να διαβάζετε τα οδικά σήματα;
► Έχετε πρόβλημα στο να διακρίνετε τις λωρίδες στο οδόστρωμα;
► Έχετε πρόβλημα στο οδήγημα πριν την ανατολή ή λίγο μετά τη δύση του ήλιου; Βασικές οδηγίες 1.Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας 2.Αν χάσετε τα γυαλιά σας, αντικαταστήστε τα αμέσως. Μη φοράτε κάποιο παλιό ζευγάρι γυαλιών. 3.Ελέγχετε μία φορά το χρόνο αν τα γυαλιά σας είναι αυτά που χρειάζονται τα μάτια σας. 4.Μη φοράτε γυαλιά ηλίου πριν την ανατολή ή μετά τη δύση του ήλιου.

 

 

 

Η μείωση της μυϊκής δύναμης και του συντονισμού των κινήσεων μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας κατά την οδήγηση.

Μήπως, όταν οδηγείτε: ► Έχετε πρόβλημα στο να στρίβετε εύκολα το κεφάλι σας δεξιά ή αριστερά για να ελέγξετε την κίνηση;

► Έχετε δυσκολία στο να σηκώστε γρήγορα το πόδι σας από το γκάζι και να το βάλετε στο πεντάλ του φρένου;

► Έχετε πρόβλημα στο να στρίβετε εύκολα το τιμόνι;
Βασικές οδηγίες

1.Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, πιθανόν να πρέπει να πάρετε κάποια φάρμακα ή να κάνετε κάποια θεραπεία. 2.Συζητείστε με το γιατρό σας για το πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση 3.Αποφύγετε τα μεγάλα διαστήματα οδήγησης.