Καιρού Επιτρέποντος

KairouEpitrepontos

Η συμπεριφορά του αυτοκινήτου στον στεγνό, τον βρεγμένο και τον παγωμένο δρόμο είναι πολύ διαφορετική. Το ίδιο διαφορετική είναι και η ορατότητα μεταξύ του ταξιδιού με καλό και στεγνό καιρό και ενός ταξιδιού όπου βρέχει, χιονίζει ή έχει ομίχλη. Συνεπώς οι καιρικές συνθήκες είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που μας υπαγορεύουν τον τρόπο που πρέπει να οδηγήσουμε.

 

Χιόνι και Πάγος
Τόσο το χιόνι όσο και ο πάγος, κάνουν το οδήγημα επικίνδυνο. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που το οδήγημα στο χιόνι και τον πάγο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρώτον, το όρια του δρόμου γίνονται ασαφή και μπορεί εύκολα ο οδηγός να χάσει την ακριβή γνώση για το που ακριβώς πατάνε οι ρόδες του. Δεύτερον, αυξάνεται πολύ η ολισθηρότητα του δρόμου και ο οδηγός μπορεί εύκολα να χάσει τον έλεγχο της πορείας του αυτοκινήτου του.
Tips
Κρατάτε μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας από ό,τι στο στεγνό δρόμο. Οι γέφυρες και τα σκιερά σημεία των δρόμων παγώνουν πρώτα. Κρατάτε πάντοτε τα παράθυρά σας καθαρά από πάγο και χιόνι. Η μείωση της ταχύτητας θα αυξήσει σημαντικά την ασφάλειά σας. Μην φρενάρετε απότομα και μην κάνετε απότομες διορθώσεις της πορείας με το τιμόνι. Αν κολλήσετε στο χιόνι αφαιρέστε το χιόνι μπροστά από τους τροχούς, ισιώστε τους τροχούς και ξεκινήστε πολύ αργά. Αποφύγετε το σπινάρισμα των τροχών. Αν υπάρχει διαθέσιμη άμμος ή γαρμπίλι ρίξτε τα μπροστά και εκεί που πατούν οι τροχοί που δίνουν την κίνηση, θα σας βοηθήσει πολύ στο να ξεκολλήσετε. Αν γνωρίζετε ότι στην περιοχή που θα ταξιδεύσετε μπορεί να συναντήσετε χιόνι πρέπει να έχετε μαζί σας αλυσίδες. Σε περίπτωση ισχυρής χιονόπτωσης η ορατότητα μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Οδηγείτε με προσοχή και με τα φώτα αναμμένα ακόμα και την ημέρα.

 

Βροχή
Η βροχή αυξάνει την ολισθηρότητα του δρόμου. Ειδικά στο ξεκίνημα της βροχής, οι δρόμοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά ολισθηροί. Μειώστε ταχύτητα και αυξήστε την απόσταση ασφαλείας από τα άλλα αυτοκίνητα. Η βροχή μειώνει την ορατότητα. Οδηγείτε με προσοχή και με τα φώτα αναμμένα ακόμα και την ημέρα. Μην προσπαθήσετε να περάσετε μέσα από νερά που κινούνται αν δεν μπορείτε να έχετε ευρύτερη εποπτεία του περιβάλλοντος. Η δυνατή βροχή σχηματίζει μερικές φορές χείμαρρους που μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι. Ειδικά στη νυχτερινή οδήγηση, το πέρασμα από κινούμενα νερά έχει οδηγήσει σε τραγωδίες. Προσπαθείτε να οδηγείτε στη μεσαία λωρίδα καθώς το νερό της βροχής τείνει να συγκεντρώνεται στις ακραίες λωρίδες των δρόμων. Πριν ξεκινήσετε ένα ταξίδι βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε φθαρμένους υαλοκαθαριστήρες και ότι υπάρχει αρκετό νερό στο δοχείο για το πλύσιμο του παρμπρίζ. Στη βροχή το προσπέρασμα θέλει μεγάλη προσοχή γιατί και ο υπολογισμός της ταχύτητας των άλλων αυτοκινήτων είναι πιο δύσκολος και η απότομη αλλαγή λωρίδας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του ελέγχου του αυτοκινήτου. Τα κλειστά παράθυρα κατά τη διάρκεια της βροχής οδηγούν γρήγορα στο θάμπωμα των τζαμιών. Χρησιμοποιείτε το σύστημα αέρα για το ξεθάμπωμα των τζαμιών. Σε δρόμο με αρκετό νερό οι τροχοί του αυτοκινήτου σας μπορεί να βρεθούν να κινούνται πάνω σε ένα λεπτό στρώμα νερού όπως τα θαλάσσια σκι. Σε αυτή την περίπτωση, οι τροχοί ‘πλανάρουν’ πάνω σε αυτό το λεπτό στρώμα νερού και η πρόσφυση των ελαστικών στο δρόμο είναι πολύ μικρή. Το φαινόμενο λέγεται ‘υδρολίσθηση’ οδήγημα και μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια του ελέγχου. Συνηθισμένα θύματα υδρολίσθησης είναι αυτοκίνητα που κινούνται γρήγορα σε δρόμο με νερά και αυτοκίνητα που οι οδηγοί τους τους έβαλαν πολύ φαρδιά λάστιχα για να τους δώσουν ‘αγωνιστική’ εικόνα. Αν σας συμβεί υδρολίσθηση μειώστε αμέσως την ταχύτητά σας σηκώνοντας το πόδι από το γκάζι. Σε δρόμους με νερά τα φρένα μπορεί να βραχούν και να χάσουν μέρος ή και ολόκληρη την αποτελεσματικότητά τους. Αν περάσετε μέρος με αρκετό νερό βεβαιωθείτε ότι τα φρένα σας λειτουργούν κανονικά. Αν έχουν βραχεί οδηγήστε αργά και προσεκτικά μέχρι να ζεσταθούν και να στεγνώσουν. Όταν βρέχει αποφύγετε το οδήγημα σε χωμάτινο δρόμο, μπορεί να κολλήσετε στη λάσπη.

Ομίχλη
Η ομίχλη απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλει τη διακοπή της οδήγησης. Αν πρέπει να συνεχίσετε να οδηγείτε σε ομίχλη:
Ανάψτε τα φώτα σας νύχτα ή ημέρα, αλλά όχι τους προβολείς γιατί θα σας τυφλώσουν λόγω ανάκλασης στην ομίχλη. Αν έχετε φώτα ομίχλης ανάψτε τα. Μειώστε σημαντικά την ταχύτητά σας. Χρησιμοποιήστε τους υαλοκαθαριστήρες για να καθαρίσετε την υγρασία από το παρμπρίζ σας. Σταματήστε το οδήγημα αν δεν μπορείτε να δείτε τα δεξιά όρια του δρόμου. Σταματήστε στο άκρο του δεξιού μέρους του δρόμου σε σημείο που δεν κινδυνεύετε να προκαλέσετε ατύχημα και ανάψτε τα φώτα προειδοποίησης κινδύνου. Προσέχετε πολύ για σταματημένα αυτοκίνητα μπροστά σας ή στο άκρο του δρόμου. Ανοίξτε ελαφρά το παράθυρό σας για να μπορείτε να ακούτε θορύβους της κίνησης στο δρόμο. Θα σας βοηθήσει να έχετε καλύτερη επαφή με το οδικό περιβάλλον.