Έξυπνη Οδήγηση

OTHER-Highway_1600x1200

Καλές και κακές συνήθειες   Η ασφάλεια και η άνεση κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού είναι προϊόντα σύνθετων διεργασιών. Βεβαίως, οι οδηγικές ικανότητες είναι βασικός συντελεστές ασφάλειας και άνεσης, αλλά το ίδιο σημαντικός συντελεστής είναι και οι οδηγικές συνήθειες.

Ένας ασφαλής οδηγός αναπτύσσει οδηγικές συνήθειες που όχι μόνον τον βοηθούν να αντιμετωπίσει μια έκτακτη ανάγκη, αλλά μειώνουν και τις πιθανότητες να συμβεί μία έκτακτη ανάγκη. Αντιθέτως, υπάρχουν οδηγικές συνήθειες που ‘προσκαλούν’ την έκτακτη ανάγκη και το ατύχημα.

 

Κακές συνήθειες
Το να οδηγούμε άρρωστοι, ή ενώ παίρνουμε φάρμακα που μειώνουν την ικανότητα οδήγησης. Το να τρώμε ή να πίνουμε ενώ οδηγούμε. Το να διαβάζουμε χάρτες ή άλλα έντυπα ενώ οδηγούμε. Το να θιγόμαστε όταν μας προσπερνά κάποιο άλλο αυτοκίνητο. Το να βγάζουμε το χέρι έξω από το παράθυρο. Το να μιλάμε στο κινητό ενώ οδηγούμε. Το να οδηγούμε πολλές ώρες χωρίς διάλειμμα. Το να οδηγούμε ‘από μνήμης’. Ποτέ ένας δρόμος δεν είναι ίδιος με αυτόν που ήταν χτες.Το ότι οδηγείτε σε έναν δρόμο που τον γνωρίζετε καλά μπορεί να σας δημιουργήσει την επικίνδυνη εντύπωση ότι δεν χρειάζεται να προσέχετε ιδιαίτερα. Το οδήγημα ‘από μνήμης’ είναι συνταγή για καταστροφικά δυστυχήματα.

 

Λίγο πριν ξεκινήσετε
Βεβαιωθείτε πως τα παράθυρά σας είναι καθαρά και δεν σας εμποδίζουν να βλέπετε καλά το δρόμο και την κίνηση. Καθαρίστε τον πάγο ή την πρωινή δρόσο από τα παράθυρα πριν ξεκινήσετε.
Ρυθμίστε τη θέση σας ώστε να μπορείτε να οδηγείτε με ασφάλεια και άνεση. Βεβαιωθείτε πως οι ταχύτητες είναι στη ‘νεκρά’ πριν γυρίσετε το κλειδί για να βάλετε σε λειτουργία τη μηχανή. Βεβαιωθείτε πως οι καθρέφτες σας είναι στη σωστή θέση. Βάλτε τη ζώνη ασφαλείας και ζητήστε από τους συνεπιβάτες σας να κάνουν το ίδιο. Ακόμα και για πολύ μικρές αποστάσεις πρέπει να φοράμε τη ζώνη ασφαλείας. Περισσότερα από τα μισά ατυχήματα που οδηγούν σε τραυματισμό ή θάνατο συμβαίνουν με ταχύτητες μικρότερες των 70 Km / h και σε απόσταση μικρότερη των 40 χιλιομέτρων από το σπίτι μας. Βεβαιωθείτε ότι δεν παίζει κάποιο μικρό παιδί πίσω ή ακριβώς εμπρός από το αυτοκίνητό σας.